TOT OVER JE OREN

Door Gert ter Horst en Gert Holstege
2 audio-cd's
luisterduur - 120 minuten
prijs: € 14,95
ISBN: 978908993 0095

Bestel nu uw exemplaar  Klik op icoon voor fragment

TOT OVER JE OREN
Verliefdheid en seksualiteit in de hersenen
Verliefdheid is een gevoel dat iedereen kent en daarvoor zijn bepaalde gebieden in de hersenen verantwoordelijk. Het zijn dezelfde gebieden die ook op geur reageren en die ervoor zorgen dat onze hartslag stijgt als we onze ‘vlam’ te zien krijgen. Welke gebieden dat zijn kan men tegenwoordig zichtbaar maken met MRI-scanners. Maar kan men daarmee ook de rol van de hersenen bij verliefdheid in beeld brengen? Hoe meet men of iemand verliefd is en hoe sterk deze verliefdheid is? En is het hetzelfde voor jongens en voor meisjes? Op de eerste cd van dit luistercollege worden al deze vragen op een begrijpelijke manier beantwoord door Gert ter Horst.

Iedereen weet het: seks zit tussen de oren. Maar hoe de hersenen werken bij seksuele opwinding en orgasme is vrijwel niet bekend. Hersenen werken op basis van twee doelstellingen: overleving van het individu en overleving van de soort (de mens). Alle activiteiten die positief uitwerken op deze twee doelen wordt ‘beloond’ door de hersenen. Zo geeft het eten van voedsel een positief gevoel, en leveren seksuele activiteiten gevoelens van ‘genot’. Op de tweede cd van dit luistercollege legt Gert Holstege op een toegankelijke manier uit wat er nu eigenlijk tussen die oren gebeurt tijdens seks, hoe de hersenwerking tijdens seks verschilt van hersenwerking in het algemeen en waarom wij mensen altijd zo geïnteresseerd zijn in het onderwerp seks.


Prof. dr. Gert ter Horst
is hoogleraar Neurobiologie van psychiatrische stoornissen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en tevens algemeendirecteur van het BCNNeuroimaging Centrum. Hij doceert humane anatomie in het UMC Groningen en heeft vele internationale artikelen en drie boeken gepubliceerd.
Prof. dr. Gert Holstege
is hoogleraar Neuroanatomie en hoofd van de afdeling Anatomie en Embryologie van de Faculteit Geneeskunde van de RUG, met speciale interesse in de hersensystemen die de emotionele motoriek verzorgen. Zo heeft hij het emotioneel motorisch systeem gedefinieerd en de hersenfunctie tijdens seksuele stimulatie en orgasme bestudeerd.